miercuri, 18 ianuarie 2012

Recensamantul legilor

http://www.avocatnet.ro/UserFiles/articleFiles/banner-recensamant_01171336.gif
De ce am scris acest apel de implicare sociala?
  •  pentru ca, in 2011, Codul Fiscal a fost modificat de 133 de acte normative (in total, au fost mii de modificari). Adica din doua in doua zile, aproape.(sursa)
  • pentru ca, in 30 decembrie 2011, au fost publicate in Monitorul Oficial sute de modificari ale Codului Fiscal, care urmau sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2012.
  • pentru ca, in 2011, Noul Cod Civil a intrat in vigoare fara sa existe in spatele lui Noul Cod de Procedura Civila. Ca sa nu mai vorbim despre alte legi uitate la intrarea in vigoare a Codului, desi erau necesare.
  • pentru ca statul nu pune inca la dispozitia cetatenilor sai, gratuit, legislatia Romaniei.
  • pentru ca, anul trecut, au fost publicate in Monitorul Oficial 7293 de acte normative, adica o medie de aproape 20 de acte noi in fiecare zi.
  • pentru ca, desi in 2011 au fost depuse in Parlament doua proiecte care vizau retragerea sintagmei “de regula” din articolul din Codul fiscal care impune publicarea in Monitorul Oficial a actelor care modifica Codul Fiscal cu 6 luni inainte de intrarea lor in vigoare, majoritatea parlamentara le-a respins.
Mai multe detalii despre campanie:

1. Ce este recensamantul legilor?

Este un proces prin intermediul caruia se identifica si se elimina anomaliile legislative din cadrul juridic romanesc. Este un proces prin intermediul caruia se identifica nevoia de reglementare a unor domenii de activitate si se elimina suprareglementarea acestora. 

Este un proces prin care se asaza intregul cadru legislativ romanesc pe baze sanatoase, care permit dezvoltarea ulterioara a unor acte normative mai clare si mai usor de inteles pentru cetatean.

2. De ce este nevoie de un astfel de proces?

a) Pentru ca in Romania sunt in vigoare, in acest moment, aproape 100.000 de acte normative (legi, ordonante, ordine, hotarari s.a.m.d.). Hatisul legislativ a devenit atat de mare incat e aproape imposibil sa respecti toate regulile. Doar in 2011, au fost publicate in Monitorul Oficial 7293 de acte normative. Recordul a fost in 2009, cand au fost publicate 9.742 de acte normative. Pentru comparatie, trebuie sa spunem ca, in perioada de 10 ani dintre 1990 si 2000, au fost publicate in Monitorul Oficial, in total, 28.062 de acte normative. Adica tot atatea cate au fost publicate in doar doi ani, in perioada 2009 - 2011.

b) In zona legislatiei fiscale, ca sa dam doar un exemplu, se publica anual mii de modificari ale Codului Fiscal si actelor normative adiacente. Doar in 2011, Codul Fiscal si cadrul juridic din jurul lui a fost modificat prin 133 de acte normative. 

c) Desi apar aproape 20 de acte normative noi in fiecare zi, Statul Roman nu pune la dispozitia cetatenilor sai niciun fel de mijloc de informare gratuita asupra legislatiei publicate in Monitorul Oficial. Mai mult, desi au fost perioade in care Monitorul Oficial a putut fi citit gratuit, forma consolidata a actelor (actualizarile unui act in urma modificarilor sale) nu a fost niciodata pusa la dispozitia cetatenilor. E normal ca statul sa ne oblige sa cunoastem legea, dar pentru a o consulta sa fim obligati sa platim sume importante de bani?

c) Pentru ca am ajuns sa facem in doi sau trei ani mai multe acte normative decat a facut Ceausescu in toata istoria sa. Conform aplicatiei de informare legislativa a Consiliului Legislativ, in perioada 1965 - 1989 au fost emise 2.345 de acte normative.

3. Cu ce ne ajuta acest proces?

a) un cadru legislativ coerent ajuta societatea sa-si defineasca, sa respecte si sa urmareasca mai usor respectarea regulilor impuse de actele normative.

b) un cadru legislativ coerent ajuta oamenii de afaceri sa-si faca previziuni pe termen lung ale propriilor proiecte. E important sa stii ca te poti baza pe un anumit nivel de fiscalitate in urmatorii ani, fara sa fii nevoit sa-ti schimbi zilnic predictiile.

c) un cadru legislativ coerent ajuta consultantii sa se specializeze si mai bine in zonele pe care au experienta. Atunci cand nu alergi toata ziua sa vezi ce s-a modificat, poti aprofunda un lucru. Altfel, diferenta va fi facuta mereu de conexiuni, si nu de cunostinte.

d) un cadru legislativ coerent ajuta si obliga magistratii sa aplice legea in mod unitar.

e) cu siguranta, argumentele pro sunt mai multe, insa ne limitam aici pentru usurinta de lecturare a prezentului manifest.

4. Ce poti face tu?

a) Pune acest manifest pe Facebook, pe blogul tau sau vorbeste despre el prietenilor tai (am atasat doua bannere pentru cazul in care vrei sa preiei campania pe siteul tau).

b) Daca poti, comunica acest manifest unui membru al autoritatilor publice, spune-i despre el. Incearca sa il convingi ca e nevoie de un proiect unitar, national si public de remodelare a cadrului legislativ.

c) Scrie despre acest manifest reprezentantului tau in Parlamentul Romaniei.

d) Fa cunoscut manifestul, ori de cate ori poti.

e) Suntem siguri ca ai idei si mai bune, asa ca lasa un comentariu cu experienta ta, la acest articol.

Daca vrei sa ajuti Romania, incearca sa te implici social. Daca tie ti-e bine, in bula ta de lume, nu inseamna ca lucrurile care se intampla acum sunt potrivite pentru viitor. Acceptand faptul ca nu te intereseaza ce se intampla in jurul tau, dai apa la moara celor care pretind spaga pentru a rezolva probleme, celor care isi pun mainile in solduri si te ameninta atunci cand apelezi la autoritatile publice, celor care simt ca Romania e raiul in care se pot castiga usor bani nemunciti.

P.S.
Acest exercitiu de implicare este unul minim. Daca nu-l poti face, atunci incearca sa nu te mai plangi in viitor de cat de greu iti e tie, familiei tale sau afacerii tale.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_27451/Vrei-sa-ajuti-Sustine-si-promoveaza-acum-Recensamantul-legilor.html#ixzz1jnSmVOtS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu